Karamellpotter

Lik

DSC_0887

I ALWAYS PREFER DESSERT FIRST… det er en velkjent frase som nok passer mange inkludert undertegnede. Mulig den var ment å være tvetydig den setningen men dog ingenting galt med dessert først på den ene eller andre måten.

Liker du karamell? Ja i såfall er dette karamellhimmelen. Da jeg testet ut oppskrifta så kunne jeg bare ved lukta kjenne at her var jeg på riktig smaksspor, og når Christin kom løpende inn og sier «ka e det som lokte så godt» da er det et sikkert tegn på at noe godt er i anmarsj. Så jeg smeltet sukker til karamell, varmet fløte og vaniljestang og mens jeg gjør det blir jeg så lykkelig over å se at dette resultatet blir djævelsk godt, for det ble det. Etter en deilig kraftig middag serverte jeg disse karamellpottene, og jeg tenkte at en på hver var passelig, men jaggu stakk ikke en gjest av med to…mens han mumla «mmmmm åhhhh mmmmm det er farlig for karamell e nokka av det beste æ veit». Så denne anbefales å lage, skal du ha selskap kan du lage den 2-3 dager i forveien så slipper du å tenke på det. Hvis ikke passer den til en festlig hverdag, eller om du har eggeplommer igjen så er den rett og slett perfekt å lage for å få brukt opp de. Her kommer oppskrifta.

DSC_0889 (1)

ca. 5 potter

 • 5 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang
 • et knivsodd salt
 • 8 eggeplommer
 • 2 dl sukker
 • 50 g meirismør
 1. Snitt vaniljestanga og skrap ut frøene, ha frøene og stanga i fløten og saltet og varm det opp til rett under kokepunktet.
 2. Pisk eggeplommene sammen i en bolle.
 3. Smelt sukkeret og smøret i en kasserolle som er tykk i bunnen, pass på at alt sukkeret er smeltet slik at det ikke blir noen klumper.
 4. Når det begynner å ryke fra blandingen har du i fløten, vær forsiktig for det vil boble og koke ganske kraftig når du slår kald væske idet varme sukkeret, kok til sukkeret er helt løst opp i fløten og karamellblandingen er glatt og uten klumper.
 5. Hell karamellblandingen over eggeplommene i en tynn stråle mens du hele tiden visper, sett en sil på kasserollen og hell så blandingen over i kasserollen igjen.
 6. Kok opp vann og hell det i en ildfast form som du får plass til glassene i, fyll glass med karamellblandingen og sett de så i formen med det varme vannet. Vannet skal nå halveis opp på formene.
 7. Stek de på 150 grader i ca. 55-50 minutt.
 8. Avkjøl i kjøleskap, ta de ut 20-30 minutt før servering. Kan serveres med krem og revet sjokolade, men er også god uten med en god kopp kaffe.

DSC_0886

One thought on “Karamellpotter

Legg igjen en kommentar