Ordentlig søndagsmiddag har ikke vært servert her på en stund, og da mener skikkelig søndagsmiddag. Den som jeg husker fra barndommen ble satt på tidlig søndagsformiddag og som stod og godgjorde seg gjennom timer til middagen stod å bordet. Sånn var faktisk min barndom, og jeg har forsåvidt vært ganske så god arvtaker på det området. Men i det siste mellom jobbhelger, turneringshelger, ikke hjemmehelger o.l så har vi ikke prioritert det, men denne helgens middag gjorde opp for alle tidligere uker. Det var altså så godt, og i grunn så er det jo enkelt når store deler av middagen står i ovnen mens helligdagen desverre ikke holdes hellig, for innimellom så blir klær vasket og vinduer pusset, og det hele mens middagen står i ovnen.
Jeg elsker sesongene som forandrer seg, råvarene foranderer seg og ikke minst er kvaliteten mye bedre når vi er i rett tid til foreksempel rotgrønnsaker, kantarell og lammekjøtt. Det tradisjonelle er godt men med en tvist kan det bli en «høydare». Mange av oss som er vokst opp på 70-80 tallet har spist ihjel kokte grønnsaker, når du kan presse gulrota gjennom fortennene da er de litt vel godt kokt…men sånn ble det servert før wok og sautering var begrep min mor visste om. Derfor er det små ting som gjør at smaken og konsistensen blir litt bedre synes nå jeg.
Så dette er en oppskrift eller inspirasjon til lammesteik med tilbehør. Jeg serverte den med ovnsstekte grønnsaker, karamellisert pære, smørstekt kantarell og potet-og-blomkålpure…og det ble en høydare.
OPPSKRIFT
Lammesteik
- 1 lammesteik (jeg brukte en på 1,4 kg)
- 1 neve finhakket timian
- noen kvaster rosmarin
- salt og pepper
- 3 gulrøtter
- 1/2 kålrot
- 1 gul løk
- 3 fedd hvitløk
- 1 1/2 dl vann
- Gnu lammesteiken inn med timian, salt og pepper, gjør det gjerne 1-2 dager før.
- Legg lammesteken i romtemperatur 2 timer før steking.
- Kutt grønnsaker opp i biter og legg det i en ildfastform i lag med hvitløk og vann. Legg lammesteken oppå grønnsakene.
- Sett termometer inn i den tykkeste delen og stek på 125 grader til ønsket temperatur. Jeg pleier å steike til 67 grader og la den hvile i 15 minutter før jeg deler den opp i skiver.
Potet og blomkålpure
- 10 poteter (jeg bruker mandel for det er den beste i mine øyne)
- 1 blomkål
- 1 1/2 dl matfløte
- 1 dl h-melk
- 3 ss meirismør
- 2 ss hakket frisk persille
- salt og pepper
- 3 ss purreskiver
- Skrell poteter og kutt i små biter, del blomkål opp i buketter og legg alt i en kasserolle med vann mens du lar det koke til det er mørt.
- Tøm av vannet og tilsett persille, smør, matfløte og h-melk og kjør det hele med stavmikser til det blir en pure. Smak til med salt og pepper.
- Strø over purre.
Karamelliserte pærer
- 3 pærer
- smør til steking
- 4 ss sukker
- Skrell pærene og del i båter.
- Smelt smøret og stek pærene oppi mens du strør over sukkeret slik at pærene blir karamelliserte.
I tillegg smør stekte jeg kantarell med salt og pepper. Så brukte jeg sjyen fra lammesteiken og grønnsakene som sjy ved servering.