Sitronglasert ostekake

Lik

DSC_0385

Ostekake…nam nam nam. Ovnsbakte ostekaker med den kremete delige konsistensen er en høydare hos meg. Jeg simpelthen elsker det…jeg husker sist jeg var i København og gikk en av sidegatene til Strøget og dumpet innom et rent ostekake bakeri…følelsen av å ville skli inn på knærne og rope «I´m home!!!» For der var vinduet fylt med ostekaker, og med BARE gode smakskombinasjoner. Jeg kunne på en måte bare sittet der resten av helgen og vært storfornøyd. Jeg spiste et stykke limeostekake og drakk rabarbra og ingefær brus (merkelig kombinasjon, men ble anbefalt og faktisk godt).

Så denne oppskriften, denne er utprøvd på bakeriet med stort hell…til og med en sjarmerende godt voksen mann spurte om oppskriften, og det fikk han selvfølgelig. Her er det muligheter på å kunne variere smaken på bunnen som er av kjeks. Selv brukte jeg pepperkaker på den første jeg lagde, det var veldig deilig med den kryddersmaken mot sitronostekremen. Så du kan i grunn velge fritt mellom typer kjeks. Trikset med ostekaker er at de får avkjøle i romtempratur lenge for å få best mulig konsistens. Vil du ha litt kryddersmak i bunnen så tilføyer du 1 ts kanel, det passer veldig godt i lag med sitrussmaken.

DSC_0387

Oppskrift 28 cm kakeform

KAKEBUNN

  • 250 gram kjeks
  • 2 ss sukker
  • 65 g smør
  • evt. 10-12 valnøtter
  1. Kjør kjeksen i foodprossesor til smuler.
  2. Bland inn sukker, smør og evt. nøtter.
  3. Klem det utover en kakeform 28 cm. med bakepapir i bunnen.
  4. Stek 10 minutter på 170 grader.
  5. Avkjøl bunnen.

OSTEFYLL

  • 900 g Philadelphia ost
  • 270 g sukker
  • saften av 2 sitroner
  • revet skall av 2 sitroner
  • 2 1/2 dl seterrømme
  • 4 egg
  1. Mix ost, sukker og sitronskallet slik at det blir bløtere og mere kremaktig
  2. Ha i ett og ett egg emns du mixer godt mellom hver gang.
  3. Vend inn rømme og sitronsaft med slikkepott til alt er blandet
  4. Hell røren over bunnen og la det hele steke i 3 timer på 100 grader.
  5. La ostekaken stå med åpen ovnsdør i 2-3 timer.
  6. Avkjøl kaken helt i romtemperatur, baker du på kvelden la den stå i romtemperatur over natten før du setter den kjølig.

SITRONTOPPING

  • 2 egg
  • skall av 1 sitron
  • 80 g sitronsaft
  • 100 g sukker
  • 65 g smør
  1. Ha alle ingredienser i en kasserolle som du har på middels varme.
  2. Visp og rør rundt hele tiden slik at smøret smelter.
  3. Når det tykner og begynner og koke, lar du det koke i ca. 1 minutt før du tar det av platen og avkjøler den.
  4. Bre så den avkjølte sitronglasuren over den avkjølte kaken.

SVEITSISK MARENGS

  • 1 1/2 eggehviter
  • 1 dl sukker
  1. Varm opp vann i en kaserolle og finn en bolle som passer oppi.
  2. Ha eggehvitene og sukkeret i bollen mens du pisker lett med en håndvisp.
  3. Sukkeret skal smelte i eggehvitene når det varmes opp av vannbadet, er du usikker tar du fingeren oppi og kjenner om alle sukkerkornene er løst opp.
  4. Ha sukker og eggehviteblandingen over i en mixebolle, mix på full hastighet de første 2 minuttene.
  5. Visp så på medium og tilslutt på lav hastighet til marengsen blir glatt og etterhvert romtemperert. Det vil ta ca. 7-8 minutter.
  6. Ha marengsen i sprøytepose og ønsket tip på, sprøyt små topper på kaken, pynt med ferske bringebær på og voila så er du ferdig.
  7. Har du gassbrenner kan du suse rundt med den på marengstoppene.

DSC_0388

2 thoughts on “Sitronglasert ostekake

  1. Denne fikk jeg lyst til å prøve, så det blir nattarbeid på meg, jeg gjorde dog en vri, hadde for lite ost, så tilsatte litt gresk yoghurt. Gleder meg til å smake i morgen♡ takk for at du deler:)

  2. Hei,
    denne så nydelig ut:) Gleder meg til å prøve. Jeg lurte på en ting; den sitronkremen; er det to hele egg eller bare plommene? Ofte er det jo bare plommene i slike kremer.
    Ingvild

Legg igjen en kommentar