Hveteflette med marsipan

Lik

DSC_0441

Jeg har lest meg opp på gjærbakst og for å si det sånn, jeg har prøvd de flest variantene. Jeg følte på et punkt at jeg kunne skrevet master om gjærbakst, men det er jaggu ikke alt som er like enkelt å forstå. Erfaring er det beste og jeg synes jeg har kommet frem til det beste resultatet med denne oppskriften.

Hvetebakst og gjærbakst er vel kanskje noe av det første man husker fra barndommen bakst. Alle har vel minner om en deilig hvetbolle eller en kanelsnurr, men nå finnes det jo i utallige utgaver. Jeg synes jo det er utrolig morsomt å lage noe som også ser fint ut. Denne flettevarianten har jeg laget flere ganger og fylt med forskjellig type fyll, alt fra lemoncurd, blåmuggost og karmelliserte valnøtter og i dag med revet marsipan og kanel.

Gjærbakst er jo kjemi. Min erfaring har gjort at jeg har endret fremgangsmåte på hvordan jeg nå baker i forhold til før. Jeg har lest mye i bøker fra norges beste bakere og har sett at noen prossesser er ekstra viktig for å lykkes. En av de tingene folk ofte gjør er å smelte smøret i melka, hvilket bakerne ikke anbefaler. Selv har jeg både smeltet smøret i melka og smuldret det i melet. De anbefaler å kjøre romtempererte smørklatter i deigen etter 15 minutts elting, dette for å beholde glutennettet. De anbefaler mindre gjær, lange heveprosesser, og romtemperert melk (22 grader). Når man elter en deig så øker også tempraturen i deigen ettersom energiennivået blir høyere. Dette er tips jeg anbefaler dere å ta hensyn til når dere baker gjærbakst, for er det noe som er lurt så er det å lære og å høre på de beste. I mitt tilfelle Morten Schakenda og Åpent Bakeri sine bakere. Prøv så ser du hva du synes.

DSC_0460

Dette er Morten Schakendas oppskrift, en utrolig fasinerende fyr. Det er herlig å lese om de som tør å følge drømmen sin, og han har klart å etablere et suksessfylt bakeri i Lom…og jeg drømmer videre om mitt:)

 

Hvetedeig

  • ca. 1200 g hvetemel
  • 1/2 l h-melk romtemperert
  • 150 g sukker
  • 15 g salt
  • 1 stort egg romtemperert
  • 50 g fersk gjær
  • 150 g smør i terninger romtemperert

Fyll

  • 5 ss smør til penslin innvending av fletten
  • 150 g god marsipan
  • 1 1/2 ts kanel strøes over marsipan

Ha alle ingrediensene i en bakebolle utenom smør, gjæren smuldrer du faktisk rett i melet. Elt deigen i ca. 15 minutter. Tisett smøret og elt i nye 15 minutter. Dekk til bollen og sett deigen til heving i ca 1 time til deigen har blitt dobbelt så stor.

Denne deigen kan du bruke som basedeig til forskellige typer bakst, både kanelsnurrer, klippekrans o.l Jeg valgte å lage en hveteflette, og det som ble igjen laget jeg boller av. Kjevle ut deigen til et rektangel som nestne like stor som en bakeplate. Del opp strimler på sidene som vist på bildet. Pensle med smør og strø over revet marsipan og ha på kanel. Legg strimlene annen hver over slik at det danner et flettemønster. Enden i begynnelsen bretter du inn, og til avslutining bretter du inn og dytter stripene inn under. Etterhev i ca. 30-45 minutt. Pensle med egg. Stekes på 200 grader i ca. 20-25 minutt.

DSC_0434 DSC_0433 DSC_0436 DSC_0437 DSC_0439 DSC_0438 DSC_0440 DSC_0442 DSC_0441 DSC_0448 DSC_0447 DSC_0446 DSC_0445 DSC_0444

3 thoughts on “Hveteflette med marsipan

Legg igjen en kommentar