Jønnbrød

Lik

Når snøen har lagt seg på bakken så kommer julesteminga umiddelbart, da er det på med julemusikk og frem med bakesaker for boksene skal fylles. Jeg kjenner da får husvask, klesbretting og plikter være, da er det tid for god bakstduft i huset.

img_2528

Jønnbrød er tynt tynt brød som min mamma pleier å lage. Oppskriftene er forskjellige, men jeg velger å bruke mamma sin som selvfølgelig er den beste. Jønnbrødet har blitt laget langt tilbake i tid, fra den tid det ble stekt i jern over en bålgruve. Når jeg ser på ingrediensene så tenker jeg at det disse oppstod i en tid da de ikke hadde mange ingredienser å velge mellom, mel, vann, fløte og sukker var noe de fleste hadde tilgang til. De smaker mindre enn de vanlige krydrete julekakene, men jeg liker den rene gode smaken, litt syrlig og litt søtt.

Jeg steker jønnbrødene mine i et krumkakejern, og det funker aldeles utmerket selv om det visst nok skal finnes egne jønnbrødjern. Kakene er tynne og kan spises som de er til kaffen, du kan rive litt brunost og ha over eller ha de til multekremen. Lyst å prøve, ja da trenger du bare fire ingredienser. Siden det er lite sukker i den så er den et alternativ om man ønsker å redusere det.

img_2536

  • 3 dl fløte
  • 1 1/2 dl kaldt vann
  • 2 ss sukker
  • 180 gram hvetemel
  1. Bland alle ingreedienser sammen med en visp, visp til røren er blitt glatt.
  2. La røren stå å svelle i 1-2 timer.
  3. Ha en spiseskje på krumkakejernet når det er blitt varmt og klem sammen topp og bunn.
  4. Disse er veldig tynne så husk at det går veldig fort å steke de.
  5. Legg på rist til avkjøling og putt etterpå i en lufttett kakeboks.

One thought on “Jønnbrød

Legg igjen en kommentar