Fransk landbrød med skoldet rug

Lik

image2

Endelig er det tid til å dele oppskrifter med dere. Det er utrolig deilig å finne frem Macen å sette seg ned og ta bloggen i bruk igjen. Jeg tenkte å dele oppskriften på brødene vi lager på Bakerinnen, et av de vi selger mest er vårt franske landbrød med skoldet rug. Det er en oppskrift jeg har fått av en baker i Levanger og det er veldig saftig og smakfullt,  og har en crisp skorpe med god smak.

FullSizeRender

Deilig brød er en god start på dagen og som oftes en god avlsutning på dagen. Selv har jeg en sønn som kunne levd på bare brød om det hadde gått, så vi sniker av og til godt brød til supper og salater…og dette brødet kan brukes til alle slike formål. Det som gjør dette ekstra godt er at det er saftig og litt søtlig på grunn av skoldingen, skorpen knaser mellom tenna, det holder seg godt og du bruker lite gjær i og med at du langtidshever deigen.

Oppskrift 6 brød

  • 400 gram grov rug
  • 8 dl kokende vann
  1. Kok vannet.
  2. Slå vannet over den grove rugen.
  3. Bland sammen i en bolle og dekk til mens blandingen avkjøles. Kan avkjøles over natt også.

 

  • 2,4 kg hveteml
  • 1,6 liter vann
  • 60 gram salt
  • 10  gram fersk gjær
  1. Ha mel, vann og den avkjølte blandingen i en eltemaskin og elt i 10 minutt.
  2. La blandingen stå i ro i eltemaskin i autolyse i 30 minutt.
  3. Etter 30 minutt tilsetter du gjær og salt.
  4. Elt i nye 15 minutt.
  5. Ha deigen i en bolle som du dekker til.
  6. La deigen heve i romtemperatur i 4 timer.
  7. Ta deigen ut og strekk og fold den, legg den tilbake i bollen.
  8. Sett deigen i kjøleskapet over natten og la den kaldheve videre.
  9. Ta så deigen ut av bollen og del opp i 6 emner la de ligge i 30 minutter.
  10. Rundvirk emnene og legg på stekebrett og la de etterheve i ca. 1 time.
  11. Sett ovnen på 250 grader, når ovnen er varm snitter du brødene og setter de i ovnen, og om du ikke har klimapluss program så slenger du inn 1 dl vann ved begynnelse av steking og 1 dl vann etter 6 minutter.
  12. Stekes i 45 minutter.

FullSizeRender

FullSizeRender

2 thoughts on “Fransk landbrød med skoldet rug

  1. Hei 🙂
    Æ hadde lyst å bake landbrødet ditt, men æ e veldig usikker på ka slags rug du mene. Æ har fått tak i siktet rug mel og sammalt rug grov. Så ikke for mæ at noen av disse trengte å koke…. Men så e jo æ ingen baker da 😉 Finner ikke noe som heter bare grov rug. E æ på villspor eller ka :-)?

Legg igjen en kommentar