Det er høst og jeg føler meg som frøken kantarell. Det er jo ikke til å stikke under en stol at det er sopp år i år, og for meg som forvandles til krøsemaja når høsten setter inn er det rimelig hardt med skogen full av blåbær og kantarell. I år har jeg altså til og med syklet inn i marka på sopptur, ja med terrengsykkel og kurven på styret. Stressnivået på årets soppturer har vært på topp da jeg til og med har bråbremset både i bil og på sykkel nettopp fordi jeg fikk øye på en gul kantrell i farta. Min mann mente på et punkt at jeg kunne fått jobb i Forsvaret som «speider» for han var helt imponert over alt jeg fikk øye på. MEN…det kan jo bli slik at du blir helt svimmel av å speide sånn som da jeg tråkket mellom to steiner og ned i ei myr uten å se det, der stod jeg fast til hoften og det eneste jeg tenkte var at det var det samme Ronja Røverdatter gjorde, så i et overtroisk øyeblikk fikk jeg panikk og dro foten opp så lyngfokket stod…men kantrellkurven lå helt perfekt dandert på siden, det husket jeg å passe på.
Med kantarell i hus måtte det lages en kantarell risotto med kylling. Det ble så utrolig godt og smakfullt, at jeg bare må anbefale og dele denne oppskriften. Så må jeg slenge på at et kaldt glass hvitvin til gjorde det hele komplett:)
Kantarellrisotto 2 personer
- 50 g smør
- 1 gul løk, finhakket
- 2 fedd hvitløk presset
- 150 g risottoris
- 1,5 ss hvitvinseddik
- 0,2 dl vann
- Revet skall av 1 sitron
- 6 dl utblandet kyllingfond (sjekk flasken du bruker) eller buljong
- 50 g parmesan, revet
- 2 kyllingfileter skjært i strimler og stekt med salt og pepper
- 175 g kantareller
- 30 g smør
- Nykvernet pepper
- 1 neve hakket frisk basilikum
- Ta ei gryte som er god å steke i, ha i 2/3 av smøret og stek hvitløken og løken blank og myk.
- Bland risen inn i løkblandingen og tilsett hvitvinseddik, vann og sitronskall.
- Rør om til væsken er trukket inn i risen.
- Hell litt av fonden/buljongen over risen og rør om hele tiden.
- Når væsken trekker inn i risen fortsetter du å spe med litt og litt fond/buljong og husk å røre hele tiden.
- Etter ca. 18 minutter er risen ferdig.
- Ha i resten av smøret og parmesan i risottoen mens du blander det sammen.
- Fordel risotto på to fat, strø over basilikum og sopp, legg tilslutt på kyllingen og voila så kan du nyte et lite herremåltid
Mens du lager risottoen steker du kyllingen ferdig og legger den til side. Når det er 5-6 minutter igjen smelter du smør og begynner å steke kantarellen i en stekepanne. Krydre de med salt og pepper, stek de til de får en gylden og fin farge og til alt væske er kokt inn igjen.