Jeg elsker gjærbakst og blir oppriktig lykkelig av det, så her kommer en ny deilig kringlefavoritt.
Jeg ønsker meg så inderlig ei kringle jeg har sett på nett til å henge utenfor bakeriet mitt. Kringlene er liksom symbolet på bakeri, men det er ikke mange bakeri som selger kringler av ulike slag innenfor bakeriets vegger. Vi har hatt forskjellige typer, både anis og nå disse sukkerkringlene i disk og de selger alltid tomt. Det er noe sikkelig nostalgisk med disse kringlene, spør du de eldre i dag så kjøpte de kringler som barn og har minner fra den tid da det var vanlig.
Disse minner litt om berlinerboller uten at de er stekt i smult. Men du får en enkel variant du kan lage uten for mye styr. De er inni granskauen gode, og utrolig fine å servere på fat. ANBEFALES!!!
- 1.2 kg hvetemel
- 6 dl melk
- 180 g sukker
- 40 g fersk gjær
- 1 ts salt
- 1 egg
- 180 g romtemperert smør
- Egg til pensling før steking-smeltet smør til pensling etter steking og finkornetsukker til å dyppe/strø over etter steking.
- Ha alt i eltemaskinmaskin utenom smør, jeg smuldrer smuldrer fersk gjær rett i melet. Bruker kald melk.
- Elt alt i 15 minutter.
- Så har du smør i små klatter og lar det elte ca 5 minutt til smøret er fordelt i deigen.
- Hev til dobbelt størrrelse 1-1/2 time.
- Jeg lagde litt store kringler og delte opp emner a 90 gram. Så trillet jeg de ut i strimler ganske lange ca 40 cm og snurret/tvinnet to strimler sammen, så lagde jeg kringle form med de.
- Etterhev ca. 30 minutt.
- Pensle med egg.
- Stekes på 210 grader 15 minutt…pensles med smeltet når de kommer ut av ovnen og dypp eller dryss over sukker:))