Bacalao alà pappa

Lik

DSC_0291

Milde moses, nå ligger jeg henslengt i en stol så mett etter å ha spist fantastisk deilig bacalao og langtidshevet focaccia…Jeg bare må dele denne oppskriften som min pappa har laget i alle år. Jeg er selv vokst opp med ordentlig husmannskost og middag på bordet hver eneste dag. Min pappa var borte 4 mnd.  og hjemme 4 mnd. når jeg vokste opp fordi han var kaptein på båt ute på de syv hav. Hver gang han kom hjem var det FISK til middag 5 av 7 dager. Han elsker fisk, men det var jo gjerne slik før at den var kokt eller stekt, og tilbehøret var ikke så veldig varierende. Vi unga ble så lei av denne fisken. Men det skal sies at han er glad i å smake ny mat min far, han er ofte fornøyd når han får laksewok (riktignok med potet) eller en god fiskegryte med litt nye smaker. Fisk og måten vi spiser det på, tilbehøret vi bruker har forandret seg ganske mye fra jeg var liten. Denne bacalaoen fant pappa i VG, det var Jan Otto Johansens oppskrift og han har nøye klippet den ut og laget den i alle år siden, så er det jo litt artig at det er den jeg og velger å bruke…I dag da jeg ringte og sa at nå går oppskriften han bruker ut på bloggen min, var han mest opptatt av at det var synd at de ikke bodde nærmere slik at han også fikk det til middag. Så da får jeg bare dele denne som vi har spist siden slutten av 80 tallet, og som er kvalitetssikret av en fiske elsker som har svart belte på området.

  • 2 kilo klippfisk
  • 1 1/2 kilo løk
  • 5 dl olivenolje
  • 3-4 ss tomatpuré
  • 2 bokser tomater
  • 3-4 små spanske pepperfrukter
  • 1 1/2 kilo poteter
  • ca. 250 gram svarte oliven
  • 4-5 hvitløkbåter

DSC_0273  DSC_0271

Sjekk anbefalingen på fisken om den skal vannes ut. Skjær løk og skrellet potet i skiver. Del fiskebitene opp i passelige biter, ca. 7 cm x 7 cm. Begynn med litt tomat og olje i bunnen på kasserollen, legg så fisk, løk, chili og oliven. Begynn på nytt med tomat, olje, tomatpure, fisk, løk og chili. Slik legger du lagvis oppover i kasserollen til du har fått alt oppi. La det koke opp, slå så ned varmen og la det stå å småkoke i ca 1 1/2 time. Sjekk at potetene er kokt før servering.

DSC_0286

Elterfritt Foccacia

  • 750 g hvetemel
  • 6 dl kaldt vann
  • 1 ts maldonsalt
  • 2/5 ts tørrgjær
  • 2 ts rosmarin
  • 1/2 dl soltørket tomat
  • 2 ts basilikum
  • litt olivenolje
  • maldonsalt til topping

Bland hvetemel, gjær og salt i en bolle. Tlsett vann og rør om til du har fått blandet det. Ha plast over bollen og la det stå i fra 10-20 timer å heve. Ha godt med mel på benken, hvelv deigen på benken og strø over krydderene og brett de inn i deigen uten at du knar. Dra så deigen utover til en medium langppanne størrelse. Pensle godt med olivenolje i langpannen. Legg deigen oppi, og pensle over på toppen med olivenolje og strø over maldonsalt. Sett til etterheving i 1 1/2-2 timer. Sett ovnen på 250 grader. Stekes 5 minutt på 250 grader, slå så ned ovnen til 220 grader og stek videre i 15-20 miutt. Avkjøles på rist.

Så får en bare si, bon appetitt!!!

DSC_0290

2 thoughts on “Bacalao alà pappa

  1. Hever du den kaldt første gangen – focaciaen? Mannen min er fra Kristiansund og vi har vår egen variant av bacalaoen som minner om «din». Bruker også å ha paprika i den – gir god sødme. Bacalao er kjempegodt! 🙂

  2. Takk! Det skal jeg forsøke meg på! 🙂 prøvde meg en gang med en oppskrift fra familiekokeboka, men da ble deigen veldig flytende… Jeg prøver igjen med oppskriften din!

Legg igjen en kommentar