Eltefrittbrød

Lik

DSC_1290

 

Brød…ingenting er som nystekt brød. Da vi hadde brødbaking som tema under Hele Norge Baker måtte jeg ærlig innrømme ovenfor Pascal at jeg kunne aldri bodd i Frankrike. Jeg hadde nemlig spist meg i hjel på lyst brød med smør og marmelader. Det er så utrolig godt og jeg lar meg forføre av flere ting ved det, men den gode bakstduften og ei ordentlig crisp skorpe er det få ting som slår.

 

Dette er et eltefritt brød som stekes i en forvarmet gryte, altså du har lite arbeid med elting og knaing av deigen. Fremgangsmåten er litt annerledes, men liker du brød blir du garantert hekta. Du rører sammen deigen med minimalt med gjær og lar den stå i 12-22 timer på kjøkkenbenken for å heve,  imens kan du gjøre hva du vil. Så tar det deg to timer å behandle deigen, etterheve og steke brødet. Vips så har du min families favoritt brød, med en skorpe, luftighet og saftighet du bare kan drømme om, smaken er også super ettersom deigen har fått så god tid i heveprossessen. Denne gangen vil jeg bare si, du MÅ prøve!!!

 

Oppskrift:

 

 • 500 g hvetemel
 • 4 dl kaldt vann
 • 1 ts salt
 • 1/3 ts tørrgjær

DSC_1263 DSC_1283 DSC_1285

 

 1. Rør sammen alle ingrediensene i en bolle.
 2. Dekk til bakebollen med plastfilm eller lokk.
 3. La den stå på benken å heve i 12-22 timer.
 4. Ta et bakepapir og strø over litt godt med mel oppå.
 5. Deigen er litt løs, så hvelv den over på bakepapiret.
 6. Bre deigen med hendene til et lite rektangel.
 7. Brett deigen som en konvolutt mens du strekker litt i den.
 8. Bre den ut til rektangel igjen og gjenta denne prosessen tre ganger.
 9. Form den til et rundt brød
 10. Hvelv over bakebollen over deigen og la den etterheve i ca. 1 ½ time.
 11. Sett ovnen på 250 grader og putt en gryte med lokk inni slik at den blir forvarmet, jeg bruker Le Creuset som er emaljert og da trenger du ikke å smøre gryten på forhånd. Men du kan bruke andre gryter i glass og keramikk som tåler varme.
 12. Etter at gryten har stått i ovnen ca. 20 minutter, tar du ut gryten og legger deigen oppi og setter lokket på og putter det inn i ovnen.
 13. Stek med lokk i 30 minutter.
 14. Ta av lokket, stek ytterligere 15 minutter på 220 grader.
 15. Avkjøl brødet på rist.

 

Tips: Jeg dobler deig porsjonen, så lager jeg små kuvertrundstykker i et muffinsjernbrett som jeg smører med olje. Tar to skjeer som jeg fordeler deigen med. Så dytter jeg nedi litt fetaost og soltørket tomat. Steker de på 250 grader i 15-18 minutt. De blir supergode og er fin til tapas, supper og salater.

DSC_1294

3 thoughts on “Eltefrittbrød

 1. Ser kjempegodt ut! 😀 Tror nok jeg blir nødt til å skaffe meg en sånn gryte, gleder meg til Kitchn kommer til Harstad. Heier på deg, gleder meg til søndag! 😀

Legg igjen en kommentar