Napoleonkake i ny drakt

Lik

Camillas sommerflørt med Napoleonskake

894935_852164651466946_4218564864758024053_o
Da vi fikk i opppdrag å lage Napoleonskaker til HNB, var det ikke det jeg hadde bakt mest. Men i min barndom hadde jeg jaggu spist noen. Da pappaen min var hjemme pleide han å kjøpe nettopp Napoleonskaker på lørdager til oss. Vi hadde et bakeri hjemme som hette Charles Birkely og han var viden kjent for sine Napoleonskaker. Jeg spiste alltid bunnen først, så kremen og topplaget med melis til sist. Så jeg var rimelig sikker på hvordan en tradisjonell variant skulle være. Men…vi skulle lage en kreativ variant, så her var det bare å la fantasien og smakene spille på lag.
Jeg saumfarte nettet om info på butterdeig, og lagde min egen utifra hva jeg leste meg fram til. Mange har stilt spørsmålstegn til 729 lag med i min butterdeig, men det stemmer om dere kjevler det slik jeg gjorde. Det er ikke noe jeg har funnet på men noe jeg har lest meg frem til på flere matsider på nettet. Det kan lages med mindre lag og, det har bare med hvordan man kjevler, men den originale så vidt meg bekjent har 729 lag.

Her har du oppskriften på Camillas sommerflørt med Napoleonskake, som Camilla Johansen lagde i syvende episode i den andre sesongen av Hele Norge baker. Serien ble sendt våren 2014 på TV3.

Butterdeig:

  • 500 g mel
  • 1/2 ts salt
  • 500 g romtemperert usaltet smør i biter
  • 1 ts hvitvinseddik
  • ca 3 dl iskaldt vann
  1. Sett til side 10 g mel.
  2. Sikt sammen resten av melet og salt i en bolle.
  3. Smuldre sammen 25 g smør og melblandingen til fine smuler.
  4. Tilsett eddik og tilsett vann litt etter litt mens du rører med en serveringskniv. Deigen skal være glatt og fin. Pakk den godt inn i plastfolie.
  5. Legg resten av smøret (450 g) på et bakepapirark og strø over litt av melet som ble satt til side.
  6. Legg et bakepapirark over og klem ut smøret til et rektangel, 23 x 33 cm. Strø over litt mer mel hvis bakepapiret setter seg fast.
  7. Sett deigen og smøret i kjøleskapet i ca. 20 minutter.
  8. Ha litt mel på et bakeunderlag og kjevle ut deigen til et rektangel, 25 x 35 cm. Deigen skal være litt større enn smøret.
  9. Hemmeligheten bak en vellykket butterdeig er å kjevle ut en jevn deig med rette kanter og hjørner. Hold hendene på endene av kjevlen og press ned like hardt på begge sider mens du kjevler.
  10. Legg smøret midt oppå deigen.
  11. Deigen skal da stikke litt ut på sidene.
  12. Brett sammen deigen en gang (korte sider mot hverandre) og klem sammen kantene.
  13. Klem godt oppå deigen med kjevlen eller med hendene.
  14. Deretter skal deigen kjevles ut kun i en retning til den er tre ganger så lang.
  15. Pass på at deigen ikke går i stykker og smøret stikker ut.
  16. Brett den ene siden inn mot midten og brett deretter den andre siden over.
  17. Snu deigen 45 grader og kjevle ut igjen til deigen er tre ganger så lang. Brett deigen på samme måte som forrige gang.
  18. Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i ca. 20 minutter.
  19. Pakk ut deigen og legg den på bakeunderlaget samme vei som den lå etter siste utkjevling. Kjevle ut deigen for tredje gang.
  20. Brett igjen. Så bretter du deigen en gang til, men kun en gang på midten, som en lommebok. Pakk inn i plastfolie igjen og avkjøl i kjøleskapet i 20 minutter.
  21. Kjevle ut deigen og stikk ut sirkler. Prikk hull med gaffel.
  22. Legg de på en bakepapirkledd stekeplate.
  23. Under steking legges ett bakepapir oppå og en stekeplate oppå der igjen for å hindre at de hever.
  24. Stekes på 200 grader i 15-20 minutter.

Trollkrem:

  • 1 eggehvite
  • 1,5 – 2 dl finkornet sukker
  • 2 dl ripsbær
  1. Bland disse ingrediensene sammen i en miksebolle, visp sammen i ca. 7 minutt.

Vaniljekrem:

  • 270 g h-melk
  • 160 g kremfløte
  • 75 g sukker
  • 3/8 vaniljestang
  1. Blandes og kokes opp i kasserolle. La stå å trekke i 15 minutt.

 

  • 65 g H-melk
  • 40 g eggeplomme
  • 27 g maizenna
  • 100 g hvit sjokolade
  1.  Visp ingrediensene sammen og ha det over i den varme blandingen. La det koke opp. Bruk stavmikser. Sil sausen og sett kjølig.
  • 1 dl fløte piskes til krem
  1. Smelt 50 g hvit sjokolade i vannbad.
  2. Bland pisket krem inn i vaniljekremen.

Montering:

  1. Fyll trollkremen i en sprøytepose uten tupp, sprøyt på topper jevnt fordelt over en plate butterdeig.
  2. Ta så neste bunn og legg den på trollkremen, fyll så en pose med vaniljekrem og sprøyt den i topper jevnt over bunnen.
  3. Ta den hvite smeltede sjokoladen og sprøyt ut i sirlig mønster på topplaten, legg så på små violer og fersk rips til pynt.
  4. Rens ripsbær og plasser de i ytterkant på trollkremlaget.

 

 

Legg igjen en kommentar