Vaniljekranser

Lik

Da nærmer det seg jul med store stormskritt, og vi skal bake, spise og kose oss i en måned som spiller på alle våre sanser. I år har jeg investert i noen nye MUMMI kakebokser fra HjerterDame, og de skal fylles med favorittene til barna. Jeg liker å ha kakeboksene stående framme på kjøkkenet, og kaketyver er hjertelig velkommen i denne tid. Jeg har fire tyver i hus, så det er mulig de må fylles opp flere ganger.

IMG_2963

Hvor høsten ble av lurer jeg på, for i år som i fjor haster dager og måneder av gårde. Helt til desember kommer, det er måneden jeg stopper opp og tar meg tid til å gjøre de ekstra hyggelige tingene selv om jeg ofte føler det er travelt da også. Nå er det juleidyll hos oss, som julemenneske så koser jeg meg veldig i denne tiden. For tiden er det Christel Alsos kommer fra høytaleren, det lukter deilige dufter fra baksten og det blafrer i stearinlysene. Syv slag skal bakes, men jeg har litt andre syv slag enn de helt tradisjonelle og i år er denne vaniljekransen en smakfull nyhet.

Min sønn som elsker tørrkaker har prøvesmakt på disse med et stort glass melk til,  og de er godkjent. Ekte vaniljestang blandet i meirismør og sukker gjør smaken utrolig god, og det lukter himmelsk når du steker de. Det er viktig å ikke kjipe på ingredienser når man baker kaker som har få ingredienser. Disse vaniljekransene med frø fra vaniljestangen må ikke byttes med vaniljesukker. Vanlig vaniljesukker som vi ofte har i skapet inneholder nemlig ikke ekte vanilje, og smakene kan derfor ikke sammenlignes. Ei feit og god vaniljestang har enormt mye smak i seg, når du har brukt den og skrapet ut frøene kan du lage ditt eget vaniljesukker ved å fylle melis på et glass og legge stangen oppi for da smaksettes melisen. La det stå noen uker med lufttett lokk før du bruker det.

IMG_2967

Så her kommer oppskriften på ca. 45 stk.

 • 60 gram mandelmel (om du ikke finner det så kjører du mandler i foodprosseor til det er hel fint)
 • 300 g mel
 • 1/2 ts hjortetakksalt
 • en klype salt
 • 1 vaniljestang
 • 150 g finkornet sukker
 • 225 g romtemperert smør
 • 1 egg pisket sammen i en skål
 1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og skrap i ut vaniljefrøene og ha de også oppi.
 2. Ha det hele så i en foodprossesor og kjør til deigen smuler seg.
 3. Ha så i egget og kjør til deigen samler seg.
 4. Fyll deigen i en stor sprøytepose med en litt stor tyll.
 5. Sprøyt ut strimler på ca. 12 cm som du former til en sirkel/krans.
 6. Stek kakene i 8 minutter på 200 grader.

Et lite tips når man skal sprøyte ut litt harde rører av sprøyteposer er å komprimere røren i posen, og snurre mange ganger øverst oppe på sprøyteposen. Så klemmer du ut 1-2 cm før du klemmer røren videre ut på bakepapiret. Har en klok konditor på bakeriet som har gode tips å komme med:)

 

Legg igjen en kommentar