Da nærmer det seg jul med store stormskritt, og vi skal bake, spise og kose oss i en måned som spiller på alle våre sanser. I år har jeg investert i noen nye MUMMI kakebokser fra HjerterDame, og de skal fylles med favorittene til barna. Jeg liker å ha kakeboksene stående framme på kjøkkenet, og kaketyver er hjertelig velkommen i denne tid. Jeg har fire tyver i hus, så det er mulig de må fylles opp flere ganger.
Hvor høsten ble av lurer jeg på, for i år som i fjor haster dager og måneder av gårde. Helt til desember kommer, det er måneden jeg stopper opp og tar meg tid til å gjøre de ekstra hyggelige tingene selv om jeg ofte føler det er travelt da også. Nå er det juleidyll hos oss, som julemenneske så koser jeg meg veldig i denne tiden. For tiden er det Christel Alsos kommer fra høytaleren, det lukter deilige dufter fra baksten og det blafrer i stearinlysene. Syv slag skal bakes, men jeg har litt andre syv slag enn de helt tradisjonelle og i år er denne vaniljekransen en smakfull nyhet.
Min sønn som elsker tørrkaker har prøvesmakt på disse med et stort glass melk til, og de er godkjent. Ekte vaniljestang blandet i meirismør og sukker gjør smaken utrolig god, og det lukter himmelsk når du steker de. Det er viktig å ikke kjipe på ingredienser når man baker kaker som har få ingredienser. Disse vaniljekransene med frø fra vaniljestangen må ikke byttes med vaniljesukker. Vanlig vaniljesukker som vi ofte har i skapet inneholder nemlig ikke ekte vanilje, og smakene kan derfor ikke sammenlignes. Ei feit og god vaniljestang har enormt mye smak i seg, når du har brukt den og skrapet ut frøene kan du lage ditt eget vaniljesukker ved å fylle melis på et glass og legge stangen oppi for da smaksettes melisen. La det stå noen uker med lufttett lokk før du bruker det.
Så her kommer oppskriften på ca. 45 stk.
- 60 gram mandelmel (om du ikke finner det så kjører du mandler i foodprosseor til det er hel fint)
- 300 g mel
- 1/2 ts hjortetakksalt
- en klype salt
- 1 vaniljestang
- 150 g finkornet sukker
- 225 g romtemperert smør
- 1 egg pisket sammen i en skål
- Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle og skrap i ut vaniljefrøene og ha de også oppi.
- Ha det hele så i en foodprossesor og kjør til deigen smuler seg.
- Ha så i egget og kjør til deigen samler seg.
- Fyll deigen i en stor sprøytepose med en litt stor tyll.
- Sprøyt ut strimler på ca. 12 cm som du former til en sirkel/krans.
- Stek kakene i 8 minutter på 200 grader.
Et lite tips når man skal sprøyte ut litt harde rører av sprøyteposer er å komprimere røren i posen, og snurre mange ganger øverst oppe på sprøyteposen. Så klemmer du ut 1-2 cm før du klemmer røren videre ut på bakepapiret. Har en klok konditor på bakeriet som har gode tips å komme med:)