Biscotti er bare så utrolig godt. Denne varianten med pepperkakesmak er perfekt til julen, men visste du at biscotti til rødvin er vel så godt som biscotti til kaffen. Det er noe med den harde sprøe konsistensen som er perfekt til å dyppe i kaffekoppen så smakene bare brer seg i munnen, eller rødvinen for den saks skyld.
Biscotti er en italiensk kake/kjeks. Ordet kommer av det latinske ordet biscoctus og betyr stekt to ganger. Før i tiden var det viktig at brød og kaker hadde lang holdbarhet og det fikk de når de ble stekt slik at de ble tørre. Da kunne de ha de oppbevart lenge og også ha de med på lange reiser. Det er i grunn rart og tenke på at mange av de kakene og baksten vi spiser nå for tiden også har vært spist for flere hundre år siden. Fraktet med på lange reiser på hest og kjerre, vært niste under kriger, servert på store bord og spist av damer med høye parykker og korsett i livet. Fasinerende synes jeg.
Oppskrift:
- 100 g romtemperert smør
- 160 g finkornet sukker
- 3 egg
- 450 g hvetemel
- 2 ts malt ingefær
- 2 ts malt kanel
- 1/2 ts malt nellik
- 2 mandariner zezt skallet av
- 3 ts bakepulver
- 1/2 vaniljestang
- 1/2 ts salt
- Smør og sukker vispes porøst i en kjøkkenmaskin, jeg anbefaler å bruke en K-krok på kjøkkenmaskinen til det.
- Tilsett eggene ett og ett i gangen.
- Bland i de tørre ingrediensene og mix sammen til du får en jevn og fin deig.
- Del deigen opp i tre like store biter, og rull de til pølser.
- Legg de på bakepapiret og klemm de flat til ca 1 1/2-2 cm. tykke.
- Sett de inn i ovnen på 175 grader og stek de i 15-18 minutter.
- Ta de ut og la de avkjøle i 20 minutter, del de så opp i 2 cm. brede biter.
- Sett de inn i ovnen igjen og la de stå i ca. 20 minutter på 175 grader med ovnsdøren på gløtt. Det er viktig at kakene er litt tørre og harde når de taes ut av ovnen, hvis ikke må de stå noen minutter til.