Salt karamell og sjokoladeterte

Lik

DSC_1310

Med en liten sammenkomst 1. mai hvor reker ble servert til kvelds ble denne terten laget som dessert. En sprø tertebunn fylles med salt karamell og deilig sjokolade på toppen. Syndig og godt, og karamellen ble dødsgod. Jeg liker kaker som ikke nødvendigvis tar 8 timer å lage, for da blir også terskelen for å hive seg rundt noe lavere. Jeg hadde det nemlig travelt i konfiramsjonsforberedelser Jeg har et svakt punkt for terter og paier. Det er noe med disse sprøe paiskallene som kan fylles med alskens av godsaker, og denne ble en innertier blant mine venner. Vi var 12 stykker og samtlige mmmmm`et seg gjennom den. Nå er det jo en hvis fare for at de ikke torde noe annet;)

Oppskrift

DSC_1287

Tertebunn

  • 120 g romtemperert smør
  • 60 g melis
  • 180g hvetemel
  • 20 g eggeplomme (1 stk)
  1. Sett ovnen på 180 grader
  2. Bland alle ingrediensene i en bolle eller hurtigmixer og la det bli til en jevn deig
  3. La deigen hvile i 20 minutter i plastfolie i kjøleskapet
  4. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykk og ha den i en paiform, gjerne med løs kant 22 cm diameter.
  5. Stikk hull med en gaffel i botten
  6. Stekes i 13-15 minutt til den har fått en fin gyllen kant
  7. Avkjøl i formen

 

Karamell

  • 150 g fløte (1,5 dl)
  • 60 g smør
  • 1/2 vaniljestang
  • 125 g glukose
  • 200 g sukker
  • 1/2 ts salt
  1. Varm fløte, vaniljestang og smør i en kasserolle til smøret er smeltet, sett til sides.
  2. Ta en ny kasserolle og ha i sukker, salt og glukosen, la blandingen koke opp til 170 grader, rør rundt nå og da. La blandingen koke opp til 170 grader.
  3. Rør så fløteblandingen i sukker blandingen, litt etter litt.
  4. Kok det hele til det blir 123 grader, rør rundt nå og da.
  5. Ha fyllet i det avkjølte terteskallet.
  6. La det avkjøle.

DSC_1316

Sjokoladetrøffel

  • 120 g mørk sjokolade (mellom 50-70 %)
  • 125 g fløte (1 1/4 dl )
  1. Kok opp fløten.
  2. Lg sjokoladen oppi og la den ligge å smelte.
  3. Ta en slikkepott og rør rundt til en glatt trøffel.
  4. La den avkjøle litt.
  5. Bre trøffelen over karamellen og strø litt saltflak over (gjerne maldon)
  6. Sett i kjøleskap 2 timer før servering.

DSC_1313

2 thoughts on “Salt karamell og sjokoladeterte

  1. Gratulerer med 2.plassen! Supergøy å se på, veeeeeldig spennende finale… Men, denne terten skal lages til selskap på fredag, mmm! Lurte på to ting(sikkert dumme spørsmål, men): hva er glukose? Og hadde du saltet på karamellen eller på sjokoladen(på bildet ser det ut som salt på karamellen, men i oppskriften står det at det skal oppå sjokoladen)?
    Har prøvd flere av dine oppskrifter nå, både søte og «salte», og det er alltid godt! Så takk for denne bloggen:-)
    Ingrid

Legg igjen en kommentar