Mat med krydder som dufter av 1001 natt er bare så utrolig deilig. Jeg elsker når gryter står å putrer på komfyren og duftene siver ut under lokket, da vibrerer nesborene mine av lykke. Da kan jeg gjerne gå i flere timer å lukte og kjenne sultfølelsen komme. Til slutt sitter jeg godt og nyter måltidet som smaker himmelsk. Slik er det også med denne gryten. Marrokansk gryte med lammekjøtt, krydder og grønnsaker som har kokt sammen er blitt en av mine nye favoritt gryter. Jeg synes selv det er så enkelt å kunne lage alt i en kasserolle. Spesielt når jeg skal invitere på middag eller ved festlige anledninger. Du kan hakke og kutte ingrediensene men etter det gjør det seg litt selv, og man slipper å stresse med mange forskjellige gryter og oppleve at tiden går i fra en;) Så hvis du skal lage en gryte i januar så anbefales denne. (Inspirert av oppskrift på Trines Matblogg og på klikk.no)
Marrokansk lammegryte 4-5 personer
- 1 kg lammekjøtt skjære i biter (jeg kjøpte lammelår som jeg beinet ut og delte opp)
- 1 ts anisfrø
- 1 ts korianderfrø
- 1 ts spisskummenfrø
- 1/4 ts cayennepepper
- 1 dl nøytral matolje
- 2 løk
- 3 gulrøtter
- 2 hvitløkfedd
- 1 ss frisk ingefær
- 1/2 dl appelsin juice
- 2 ss tomatpuré
- 1 boks hermetiske tomater, hakket
- 8-10 tørkede aprikoser
- 1 ½ dl vann
- 1 kjøttbuljongterning
- 1 kanelstang
- salt og pepper etter smak
- 1 neve frisk koriander, hakket
- 1 boks kikerter
- Ha krydderiene uten cayennepepper i en morter og knus de slik at smaken kommer frem.
- Bland så oljen og krydder sammen i en skål.
- Del kjøttet opp i terninger og hell krydderoljeblandingen over la det stå ca 1/2 time og godgjøre smakene.
- Del løk opp i båter og gulrøtter opp i terninger.
- Hvitløk finhakkes og aprikoser finhakkes.
- Ingefær rives på en fin side av et rivjern.
- Brun kjøttet i en stekepanne med olje og ha det over i kasserollen.
- Stek løken i lag med tomatpuren til den blir blank.
- Ha løk, gulrot, ingefær, hvitløk, aprikoser, tomater, buljong, vann, appelsinjuice cayennepepper, kanelstang i lag med kjøttet i kasserollen og sett på kok.
- La gryten småkoke ca. 2 2 1/2 time.
- Ha tilslutt i koriander og kikerter og la det koke noen minutter til.
- Kok coscous i buljongvann og lag etter anvisning på pakken, bland inn koriander tilslutt.
- Server gryten med coscous og gjerne litt brød til, det er nemlig kjempegodt å dyppe i sausen.
Denna var nyydelig:-)