Sjokoladeostekake

Lik

DSC_0409

Har lenge tenkt at jeg skulle bake denne kaken som ble kåret til den beste ostekaken under Hele Norge Baker, det var Anne Kats kake så all honnør til henne. Da det var bursdagsfeiring nå etter nyttår så tenkte jeg at nå var det på tide. Jeg rakk ikke å smake på den under innspillingen og har i ettertid skjønt at jeg gikk glipp av noe. Denne kaken var kjempedeilig, mektig men god. Jeg synes den silkemyke følelsen som ostefyllet ga var deilig, pluss de salte nøttene og den deilige karamellen. En god kopp sterk kaffe og denne kaken er en supergod match. Jeg måtte lage den på bakeriet også, der valgte jeg å ha i limejuice istedefor likør noe som ga litt syrlighet og fungerte veldig godt.

DSC_0410

Sjokoladeostekremen

  • 300 g sjokolade
  • 100 g meierismør
  • 0.5 dl kaffe
  • 0.5 dl kaffelikør  (jeg brukte Bailys)
  • 3 stk egg
  • 4 plater gelatin legge i kaldt vann
  •  100 g sukker
  • 200 g Philadelphiaost
  1. Finhakk sjokoladen og smelt den sammen med smør i vannbad.
  2. Bløtlegg gelatin i vann ca. 5 min.
  3. Smelt gelatinen i varm kaffe og bland inn kaffelikør.
  4. Rør inn eggeplommer, ostemassen og kaffeblandingen i sjokoladeblandingen.
  5. Pisk eggehviter og sukker til marengs.
  6. Rør forsiktig marengsen inn i sjokoladeblandingen.
  7. Ha plastfolie mellom platen og ringen på en 22 cm springform.
  8. Hell ostemassen i ringen og sett kjølig til den stivner.

Karamell

  • 100 g sukker
  • 2 dl fløte
  • 100 g hvit sjokolade
  • 40 g meierismør
  • 70 g peanøtter salte
  1. Smelt sukkeret i en liten jernkjele.
  2. Hell i fløten og la det koke til det blir en jevn og fin masse.
  3. Knekk i sjokoladen og la den smelte.
  4. Rør til slutt inn smør.
  5. La karamellen bli litt avkjølt før den helles på den noe stivnede ostemassen.
  6. Strø over peanøttene.

Bunn

  • 100 g peanøtter salte
  • 60 g melis
  • 3 stykker eggehvite
  • 50 g sukker
  1. Sett ovnen på 170 grader.
  2. Kjør nøttene og melis i en hakker.
  3. Pisk eggehviter og sukker til marengs, rør inn nøtteblandingen og fordel det utover i en 22 cm form.
  4. Stekes midt i ovnen i ca. 25-30 minutter.
  5. Kjøl ned bunnen.

Montering:

  1. Legg bunnen på toppen, og la den stå slik til like før servering.
  2. Ved servering, ta ut kaken og legg en varm klut rundt kakeringen.
  3. Løsne ringen forsiktig fra kaken, og snu hele kaken opp ned på et kakefat.
  4. Ta forsiktig av plastfolien, og strø kakao på toppen av kaken.
  5. Ha karamell på skjeen og hell over toppen på kaken i streker.
  6. Pynt med bringebær.

Legg igjen en kommentar